Karácsonyi kuglóf pontyoknak

Ifj. Hajdú Tamás
2019. 01. 07. 21:38:39
Karácsonyi kuglóf pontyoknak

 

A ponty horgászatában van néhány íz, ami megkerülhetetlen. Régen ilyen volt többek között a méz, scopex vagy az eper, nélkülük elképzelhetetlen volt egy pontyos etetőanyag. Napjainkban is van egy olyan aroma, ami megkerülhetetlen, ha pontyos etetőről van szó. Ez nem más, mint a panettone.  A panettone persze nem új találmány, olasz versenyzők már régóta használják, nálunk sem ismeretlen, mint adalék régóta használjuk.

A szegedi Maty-éri evezőspályán, - ahol az utóbbi években rengeteg verseny volt, főleg pontyokra kihegyezve -, ez az aroma olyan reklámot kapott, hogy nincs olyan gyártó, aki ne vette volna fel kínálatába ezt az ízvilágot. Mi is a panettone? Tulajdonképpen egy karácsonyi kuglófról van szó. Ez a milánói specialitás sokszáz éve elmaradhatatlan kelléke az olasz karácsonynak. Eredetileg liszt és víz keverékéből napokig érlelt kovásszal és speciális sütéssel készült, így sokáig eltartható volt. Ízét a tésztába kevert és sütött reszelt citrom héj, a vaníliás cukor, a mazsola és a cukrozott narancs- és citromhéj vagy cukrozott vegyes gyümölcs mix határozta meg. Aki már kóstolta ezt a sütit, sejtheti, miért kedvelik a pontyok is. Egy biztos, hogy szeretik ezt az édes-citrusos ízvilágot. A Special Mix az All In családon belül sütötte ki a maga panettone kuglófját a pontyoknak. Az etetőanyag szemcseméretében is a darabosabb halaknak kedvez. Közepesen durva őrlésű, sok nagy szemcsét tartalmaz, hogy a pontyoknak legyen miért az etetésen keresgélni. A finom íz a horgászhelyre csalja, a szemcseméret pedig ott is tartja a bajszosokat. Hogyan működik mindez a gyakorlatban?

 

 

Egy őszi horgászatunkon klasszikus bordás kosárral szerelt feederbotokkal terveztük a halfogást. Kora reggel már a vízparton voltunk, és első tennivalónk a halaknak szánt csalogatóanyagok előkészítése volt. Sok és nagytestű halra számítottunk, így az etetési stratégiánkat is ehhez igazítottuk. 


Az olasz kuglóf és a pogácsa

Etetőanyag recept ponty horgászatához:
2 kg Special Mix All In panettone
1 kg őrölt TTX
50 ml Super ponty All in koncetrix

 

Az etetőanyag elkészítése: A kukorica pogácsa őrleményét szárazon is keverhetjük a kajához, de sokkal jobb, ha a bekeveréshez szánt vizet és az folyékony aromákat a TTX-hez adjuk, és az így feláztatott finom péppel keverjük be az etetőanyagunkat. Mi is így tettünk. Az 50 ml folyékony aromát kb. másfél liter vízben oldottuk fel, majd ezt az aromás vizet zúdítottuk az egy kilónyi TTX őrleményre. Kézzel alaposan elkevertük, és félretettük pihenni. Körülbelül 10 perc kellett, hogy a finom kukoricapogácsa szemcsék magukba szívják az édes folyadékot, ezt követően elkevertük a feláztatott kukorica pogácsát a kajával.


Egy kevés folyékony aroma különösen ha már hideg a víz, jól jöhet. A szükséges mennyiséget oldjuk fel abban a vízben...


...amit az őrölt kukoricapogácsára öntünk. A TTX 10 perc alatt magába szívja az aromás vizet.


A kaját ezzel a finom péppel keverjük be. Az etetőanyag a rostán történő áttörés után lesz tökéletes.


Megéri rászánni az időt, hogy minden tekintetben szuper legyen a végeredmény.

Hagytuk 10-20 percet pihenni a keveréket, majd rostán áttörtük. Ezt követően még kicsit száraznak találtuk, így kevés víz hozzáadása után újból átkevertük a kaját, és hagytuk újból pihenni. Sokan feleslegesnek tartják az etetővel történő ilyen hosszú ideig tartó pepecselést, de higgyétek el, hogy a kaja megfelelő állaga legalább olyan fontos, mint maga az etetőanyag receptje. A legjobb kaja sem ér semmit, ha nincsen megfelelően bekeverve. A pihentetéssel érjük el, hogy a szemcsék rendesen átnedvesedjenek, aminek köszönhetően nem lesznek olyan felszálló szemcsék, amelyek elsodródva magukkal vihetik halainkat is. A jól bekevert etetőanyag gyorsan kioldódik a kosárból és a halak számára hozzáférhetővé válnak a finom aromás szemcsék.  Az etetőanyag mellé most egy tartalmas ropogtatni valót is összeállítottunk. Ezt a keveréket lehet az etetőanyaghoz is adni, de mi spomb segítségével terveztük bejuttatni.


A kiegészítő etetés alkotóelemei

Ponty csemege recept (akár spomb-hoz, vagy csak simán a kajához):
Special Mix oldódó etető pellet (kekszes)

Special Mix oldódó etető pellet (méz-pálinka)

Special Mix Prémium Special Pellet 4 és 6 mm

Special Mix White corn

Csemegekukorica


Spombbal bejuttatva, vagy csak simán a etetőanyaghoz keverve is jó szolgálatot tesz

A keverék lényege, hogy a pelletek oldódási ideje más és más. Az etető pelletek gyors, míg a special pelletek (eltérő méretükből adódóan is) hosszabb oldódási idővel rendelkeznek, de esetükben inkább felpuhulásról beszélhetünk. A csemegekukoricát nem kell magyarázni, a white corn pedig egy belőle egyedi eljárással készült édes adalék, amit másnál hiába is keresünk. A vegyes mix lényege, hogy az etetésre érkező halak ne csalódjanak, és találjanak maguknak olyan szemezgetni valót, amiért érdemes az etetés környékén keresgélniük. Előbb-utóbb a horogcsalit is meg fogják így találni.


A végszerelék betöltve

Az elkészített kaja minden alkotóeleme – kivéve a prémium pelleteket - édes ízvilágot képvisel, a lehűlt vizekben ennek jelentősége lehet. Az etetőből áradó finom panettone illat karácsonyi hangulatot idézett a vízpartra. Az etetőanyag bekeverésének pihentetési fázisát a felszereléseink összeállítására használtuk fel. Nem bonyolítottuk túl a dolgot, a bordás kosár felfűzése után egy method kapocsba fonott horogelőke került, rajta 10-es horog. A csalik közül lebegő és süllyedő változatokkal készültünk. Mindig vannak kísérleti fázisban lévő horogra valók, így most is különböző ízekkel kísérleteztünk. Már elérhetőek a Speciál-mix Mézeskalács fúrt lebegő pelletek, velük kezdtük a horgászatot. A 7 mm-es méret tökéletesen passzolt a horog méretéhez, pont annyira könnyítette ki, amennyire szükséges. Nem emelte fel a horgot, csupán „felbillentette”. Ha a hal keresgélés közben rászív a horog körül elterülő szemcsékre, akkor a felcsalizott horog könnyen kerül a felszippantott szemcsék közé.


Ha a kárászok megjelennek, számíthatunk pontyra is.

A horgászatot néhány dobással alapoztuk meg, majd az etetőrakétával is ráküldtünk 3 adag ropogtatni valót. Ahogyan a lehűlt vízben számítani lehetett, a halak nem rontottak azonnal az etetésre. Pontos, 10 perces ütemekkel újra dobva építettük fel a helyet. Az első kapásra egy órát kellett várni. Nem lepődtünk meg azon, hogy egy kárász fickándozott a horgon. Ők még ilyenkor is aktívan keresgélnek, a pontyok már megfontoltabbak, lassabban állnak rá az etetésre. Azért egy szép koi kárász után már ők is megjelentek. Apró spicchajlások jelezték, hogy testükkel bele-beleúsznak a zsinórba. A határozott spicc görbítésre sem kellett ezek után sokat várni. Szerencsére a ponty ritkán jár egyedül, így az első megfogása után számíthattunk még több társukra. A hűvös idő ellenére mozgalmassá vált a nap, sorra szákoltuk a szép pontyokat. Nyáron az etetés környékét is érdemes meghorgászni, de most minden hal az etetés helyéről érkezett. A folyamatos horgászat során bejuttatott kaja koncentrálta a halakat.

A horgászat végén elégedetten pakoltuk össze a felszerelésünket. A halaknak szánt „olasz kuglóf” beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Próbáljátok ki ti is!


Például ilyen gyönyörűségekre...